Svieži rebarborový koláč

Rebarbora je jednou z prvých rastlín, ktoré môžeme na záhrade na jar zbierať. Obsahuje najmä antioxidanty a vlákninu a hodí sa do koláčov či džemov.

Tento recept je maximálne jednoduchý a zvládnu ho aj začiatočníci. Skvelo osvieži počas kávičky na jarnej terase.

Ingrediencie:

  • 200 g ošúpanej rebarbory 
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/4 hrnčeku trstinového cukru 
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 1/2 hrnčeku mlieka
  • 50g rozpusteného masla
  • 2 vajíčka
  • 250 g tvarohu
  • škorica
  • trochu cukru na osladenie tvarohu
  • plátky mandlí 

Postup:

  1. Ošúpanú rebarboru nakrájaj na menšie kúsky. Zasyp ju cukrom (nie tým 1/4 hrnčeka, čo je medzi ingredienciami) a nechaj postáť. To pomôže rebarbore zmierniť kyslosť a pustiť šťavu.
  2. V miske zmiešaj múku s cukrom a práškom do pečiva. V inej miske zmiešaj vlažné mlieko s rozpusteným maslom a vajíčkami. Nakoniec zmiešaj všetko spolu.
  3. Tvaroh zmiešaj s trochou cukru a vanilkovým extraktom. 
  4. Vznikne ti cesto. Menší plech alebo zapekaciu misku vymasti maslom. Rozotri cesto a ukladaj naň lyžicou malé kôpky tvarohu tesne vedľa seba.
  5. Na koláč poukladaj kúsky rebarbory, posyp škoricou a plátkami mandlí. 
  6. Peč pri teplote 180°C asi 20 minút. 
Som autorkou Ťaháku k ženskej cykličnosti, ktorý si môžeš zdarma stiahnuť tu.>> Ukazujem ženám spôsob, ako v tejto hektickej dobe môžu maximálne podporiť svoje zdravie, mentálnu pohodu a duševnú vyrovnanosť vďaka cykličnosti priamo zo svojho domova a bez toho, aby kvôli tomu museli míňať čas alebo peniaze. O mojej ceste za zdravým ženským princípom si môžeš prečítať viac tu.>>