Slávnostný tekvicový veniec

Už si otrávená zo silvestrovských jednohubiek a chipsov? Tento slávnostný veniec ťa rozhodne nesklame. Je vhodný pre vegetariánov, oveľa jednoduchší na prípravu, než sa na prvý pohľad môže zdať a prepojenie slanej fety, pesta a sladšej zeleniny na krehkom pizza ceste vytvorí ideálnu kombináciu chutí, ktorá perfektne doplní šampanské alebo prossecco.

INGREDIENCIE:

1 malá maslová tekvica olúpaná a nakrájaná na menšie kocky (cca 400g)
1 kocka údeného tofu nakrájaná na menšie kúsky
1 väčšia červená cibuľa nakrájaná na menšie kúsky
2 PL olivový olej
2 PL balsamikový ocot
1 PL mletá škorica
Soľ a korenie na dochutenie


1 balenie pizza cesto
3 PL pesto
½ balenia feta syr nakrájaný na malé kocky
2 hrste strúhaný syr
1 – 2 PL provensálskych byliniek
Soľ a korenie na dochutenie
Sezamové semienka na posypanie

POSTUP

  1. Rúru predhrej na 190°C.
  2. Vo väčšej mise zmiešaj olivový olej, balsamikový ocot, škoricu, soľ a mleté čierne korenie.
  3. Do misy pridaj tofu, maslovú tekvicu a cibuľu a opatrne všetko premiešaj.
  4. Zmes vysyp na plech vystlaný papierom na pečenie a peč asi 30 minút, kým tekvica nezmäkkne. Potom plech vyber z rúry a nechaj zmes aspoň trochu vychladnúť.
  5. Pizza cesto rozbaľ a prilož naň pokrievku na veľký hrniec. Orež cesto z vonkajšej strany pokrievky, aby ti vznikol veľký kruh. Potom prilož do stredu kruhu menšiu misku a znova prejdi nožom okolo jej vonkajšieho okraja. Takto dostaneš tvar venca.
  6. Zvyšné cesto vyvaľkaj a vykroj z neho ľubovoľný tvar. Ja používam formičky na perníčky. Mysli na to, že pizza cesto sa rado vracia naspäť do pôvodného tvaru, takže ho musíš vyvaľkať naozaj silno a možno ho medzi vykrajovaním niekoľkokrát znova natiahnuť valčekom do tenšej vrstvy.
  1. Na veniec natri pesto v tenkej vrstve.
  2. Na pesto rovnomerne poukladaj zmes tekvice a tofu, na to poukladaj kocky feta syru a posyp strúhaným syrom.
  3. Navrch poukladaj povykrajované tvary z cesta tak, aby bola zakrytá čo najväčšia časť venca.
  4. Cesto potri trochou mlieka pre chrumkavejší vrch a peč asi 20 minút, kým cesto navrchu nechytí zlatistú farbu.
  5. Podávaj so zeleninou a tatarkou.

Chystáš sa vyskúšať recept na Slávnostný tekvicový veniec? Veľmi ma potešíš, ak mi zanecháš komentár nižšie o tom, ako sa ti podaril, alebo čo by si na recepte zmenila! Spätná väzba od vás, žien v komunite Ženy a ich zmeny, mi vždy urobí obrovskú radosť.

Nehanbi sa a vyfoť hotový recept na Instagram či už do príbehu alebo do príspevku či reelska a nezabudni na fotke označiť môj profil @zenyaichzmeny a použiť hashtag #zenyaichzmeny, aby som mohla tvoj úspech prezdieľať na mojom profile a inšpirovať tak ďalšie ženy k vyskúšaniu zdravých receptov!

Želám ti skvelú oslavu plnú smiechu a zábavy s tými, ktorých máš rada.

Som autorkou Ťaháku k ženskej cykličnosti, ktorý si môžeš zdarma stiahnuť tu.>> Ukazujem ženám spôsob, ako v tejto hektickej dobe môžu maximálne podporiť svoje zdravie, mentálnu pohodu a duševnú vyrovnanosť vďaka cykličnosti priamo zo svojho domova a bez toho, aby kvôli tomu museli míňať čas alebo peniaze. O mojej ceste za zdravým ženským princípom si môžeš prečítať viac tu.>>