Rýchle a vyvážené jedlo pre celú rodinu? Skús pastiersky koláč

Je fajn variť každý deň čerstvý pokrm, nie vždy však na to máš čas alebo energiu. Vtedy príde vhod recept, ktorý vyžaduje minimum úsilia, má vyvážený pomer živín a dá sa dobre uskladniť aj na deň-dva vopred a potom už len zohriať a jesť.

Pastiersky koláč je presne ten typ jedla, ktorý rada v takýchto situáciách varím. Pôvodná verzia má navrchu zapečenú zemiakovú kašu, ktorá prispeje k ešte väčšej sýtosti jedla. Ak momentálne pracuješ na hormonálnej rovnováhe, asi si už počula, že je dobré prihliadať na množstvo sacharidov v strave a kombinovať ich s ostatnými makroživinami tak, aby ti nespôsobovali po jedle príliš rýchly a prudký nárast krvného cukru v krvi. V tom prípade odporúčam trošku zaexperimentovať a vyskúšať namiesto klasickej zemiakovej kaše pripraviť kašu z petržlenu alebo zeleru. Alebo aspoň skúsiť zmiešať zemiaky a petržlen v pomere 50:50 🙂

Skvelé je aj to, že do mäsovej zmesi môžeš pridať akúkoľvek zeleninu, ktorú máš momentálne v chladničke a potrebuješ ju čo najskôr spracovať.

Ingrediencie

500 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
3 PL paradajkového pretlaku
100 g hrášku
100 g šampiňónov nakrájaných na plátky
4 väčšie petržleny
1 dcl mlieka
2 PL tymiánu
1 PL drvenej rasce
1 PL mletej papriky
100 g nastrúhaného syra
soľ, korenie

Ako na to

  1. V menšom hrnci domäkka uvar petržlen pokrájaný na menšie kúsky.
  2. Zlej vodu a petržlen rozmixuj na kašu. Ak je moc hustá, prilej mlieko.
  3. Na panvici na troche oleja orestuj cibuľu do sklovita.
  4. Pridaj prelisovaný cesnak a restuj 30 sekúnd.
  5. Primiešaj mäso a restuj, kým úplne nestratí červenú farbu.
  6. Pridaj zeleninu, koreniny a pretlak a ešte pár minút restuj.
  7. Predhrej rúru na 200°C.
  8. Do zapekacej misy daj mäsovú zmes a na ňu rovnomerne rozotri petržlenovú kašu.
  9. Daj piecť na približne 30 minút.
  10. Asi 10 minút pred koncom posyp nastrúhaným syrom a nechaj zapiecť dozlatova.
  11. Nechaj mierne vychladnúť a rozkrájaj na jednotlivé porcie. Podávaj so zeleninovým šalátom alebo s kvasenou zeleninou.

Ak recept vyskúšaš a bude sa ti páčiť, veľmi ma poteší, ak mi dáš vedieť 🙂

Nech ti chutí!

Zuzana

Som autorkou Ťaháku k ženskej cykličnosti, ktorý si môžeš zdarma stiahnuť tu.>> Ukazujem ženám spôsob, ako v tejto hektickej dobe môžu maximálne podporiť svoje zdravie, mentálnu pohodu a duševnú vyrovnanosť vďaka cykličnosti priamo zo svojho domova a bez toho, aby kvôli tomu museli míňať čas alebo peniaze. O mojej ceste za zdravým ženským princípom si môžeš prečítať viac tu.>>