Podpor plodnosť vývarom z kostí

Vo svete zdravej výživy sa neustále objavujú nové trendy. Na niektoré z nich zabudneme takmer okamžite, no iné si obľúbime a stanú sa stálicami nášho jedálnička. Vývar z mäsa a kostí už dlhší čas žiari v titulkoch novín a blogov ako prostriedok, ktorým dosiahneš zdravú pokožku, kĺby, mikrobióm v čreve a úľavu od rôznych zdravotných problémov.

Ponúkam ti svoj názor na vývar, ktorý znie – áno, ALE! Vývar ti rozhodne má čo ponúknuť a môže prispieť k zlepšeniu tvojho stavu, neodporúčam ho však vnímať ako zázračný liek na všetko. Je to len jedna malá časť skladačky, z ktorej je vystavané tvoje zdravie. Ak si vývar doteraz veľmi často nekonzumovala, jeho zaradenie do jedálnička má určite význam. Keď už pre nič iné, tak aspoň pre zlepšenie pitného režimu 🙂

A pre nás ženy má pitie vývaru z kostí ešte niekoľko výhod.

Foto by Istvan Szabo

Vývar z kostí a plodnosť

Pozitívny účinok vývaru z kostí, o ktorom sa zatiaľ veľmi nehovorí, je jeho schopnosť zlepšovať hormonálnu rovnováhu, pomáhať pri liečbe neplodnosti a, naopak, plodnosť ešte zvýšiť. To znie takmer zázračne, však? Kostný vývar však obsahuje niekoľko látok, ktoré výrazne napomáhajú hormonálnej rovnováhe v tvojom tele.

  1. Vývar z kostí zlepšuje mikrobióm v čreve. 
    Zdravie tvojho čreva je úzko spojené s hormonálnym zdravím. Nesprávne fungujúci tráviaci trakt predstavuje riziko v podobe zníženej absorpcie vitamínov a minerálnych látok z potravy a tým pádom nedostatok živín, ktoré sú potrebné pre produkciu hormónov. Ak v tvojom čreve prebiehajú zápalové reakcie ako prejav alergie alebo podráždenia z nejakej potraviny, dochádza k zvyšovaniu množstva stresového hormónu kortizolu a to následne rozhádže hladiny aj ostatných hormónov. Prvými príznakmi, že v čreve nefunguje všetko tak ako má, je časté nafukovanie, hnačky, alebo zápcha (v prípade zdravého trávenia by si mala vykonať veľkú potrebu hneď ráno a bez pomoci kávičky). Kostný vývar podporuje zdravý črevný mikrobióm a vďaka obsahu glycínu pôsobí protizápalovo.

  2. Vývar z kostí obsahuje veľa aminokyselín a glycínu. 
    Aminokyseliny sú nepostrádateľné pre tvorbu hormónov a takisto pre ich účinné odbúravanie, keď ich už viac telo nepotrebuje. Ak z nejakého dôvodu zostávajú v organizme a kolujú v ňom (najmä estrogén), dochádza k hormonálnej nerovnováhe. Estrogénová dominancia môže viesť k PCOS (syndróm polycystických vaječníkov), endometrióze a rôznym problémom s plodnosťou. Dostatok aminokyselín z vývaru výrazne zvýši pravdepodobnosť, že tvoje telo bude mať optimálne prostredie a zdroje na produkciu hormónov a tým pádom plodnosť.

  3. Vývar z kostí obsahuje veľa vápnika a kolagénu. 
    Vápnik je dôležitý pre hormonálnu rovnováhu a podporu detoxikačnej funkcie pečene. To je mimochodom aj dôvod, prečo vývar prispieva k žiarivej a čistej pokožke. Kolagén opravuje a spevňuje bunky a tkanivá v tvojom tele a aj v tvojom čreve. Ako starneš, množstvo kolagénu v tvojom tele postupne ubúda (preto tie pribúdajúce vrásky) a preto sa oplatí dopĺňať ho nielen externe krémami, ale aj vnútorne v podobe vývaru.

  4. Kostný vývar obsahuje veľké množstvo cenných látok
    Okrem vyššie zmienených látok vývar obsahuje aj horčík, draslík, železo, zinok, vitamín A, vitamíny B2 a B12, vitamín E a dokonca aj omega-3 mastné kyseliny.
Najradšej pijem čistý vývar zo šálky namiesto čaju, keď potrebujem počas zimných mesiacov zahriať

Zásady správnej prípravy vývaru z kostí

Vývar z kostí sa trochu líši od toho klasického slepačieho vývaru, ktorý sa ti pravdepodobne spája s nedeľným obedom. Najväčší rozdiel je v tom, že by sa mal variť na miernom ohni aspoň 6-8 hodín. Dlhý čas varenia zaručí, že sa do vody stihnú vyplaviť všetky tie dôležité látky, kvôli ktorým vývar chceme konzumovať a nízka teplota varu zas zaistí, že tieto príliš veľké teplo tieto látky nezničí.

Do vývaru môžeš použiť akýkoľvek druh mäsa (kuracie, morčacie, hovädzie,..), ale dôležité je použiť aj časti s kosťami, pretože práve z kostí varom získame cenné látky ako kolagén a glycín. V každom mäsiarstve zoženieš špíkové kosti, krky, nohy a podobne.

Na prípravu vývaru je najlepší pomalý hrniec, ktorý môžeš zapnúť večer pred spaním a celú noc ti bude vývar pomaly variť bez toho, že by si musela naň dozerať. Nie, neboj sa – nevykypí, lebo vývar na to nedosiahne dostatočnú teplotu. Ak budeš variť vývar v obyčajnom hrnci, odporúčam pridať zeleninu až 1-2 hodiny pred dovarením, aby nebola príliš mäkká.

Foto by Markus Winkler

Ako vývar z kostí konzumovať?

Fantázii sa medze nekladú, ale najčastejšie spôsoby využitia vývaru sú:

– Piť ho zo šálky ako teplý nápoj (oceníš najmä v chladných dňoch)

– Môžeš ho pridať do panvice, keď restuješ zeleninu alebo mäso

– Ako základ iných polievok

– Uvaríš v ňom ryžu, quinou a iné obilniny

Vývar je univerzálne jedlo, ktoré môžeš prispôsobiť vlastným chutiam a môže ho konzumovať celá rodina. Starší členovia rodiny ocenia jeho pozitívny účinok na kĺby a u detí zas podporí imunitu.

Foto by August de Richelieu

Ak by som mala vybrať najjednoduchší pokrm na svete, je to práve vývar. Len hodíš všetko do hrnca a o 8 hodín máš výživné jedlo pre celú rodinu.

Verím, že ak si doteraz vývar moc nemusela, tak mu dáš po tomto článku šancu a budeš ho používať ako pomocníka na svojej ceste za hormonálnou rovnováhou.

Máš moju plnú podporu.

Zuzana

Som autorkou Ťaháku k ženskej cykličnosti, ktorý si môžeš zdarma stiahnuť tu.>> Ukazujem ženám spôsob, ako v tejto hektickej dobe môžu maximálne podporiť svoje zdravie, mentálnu pohodu a duševnú vyrovnanosť vďaka cykličnosti priamo zo svojho domova a bez toho, aby kvôli tomu museli míňať čas alebo peniaze. O mojej ceste za zdravým ženským princípom si môžeš prečítať viac tu.>>