Jej výhodou je najmä fakt, že ju môžeš konzumovať veľmi krátky čas po príprave a týmto spôsobom sa dá spracovať takmer akýkoľvek druh zeleniny. Jedlo úžasne dochutí a ešte ti aj doplní niektoré dôležité živiny. Na Slovensku sa používa aj názov „nakladaná zelenina“.
Na prípravu pickles potrebuješ len samotnú zeleninu, vodu, ocot, soľ a trochu cukru (ten baktérie počas kvasenia spracujú, takže výsledná nakladaná zelenina nebude sladká). Vyskúšať môžeš rôzne či už pre Slovensko typické nakladané uhorky, ale aj reďkovku, červenú repu, či kombináciu postrúhaného zeleru a mrkvy. Môj najobľúbenejší pickles recept je nakladaná červená cibuľa.
Skvelé na pickles je, že celý proces prebieha bez varenia, takže nestratíš žiadne živiny a ani dobré baktérie. Tie sú extrémne dôležité pre správne zloženie mikrobioty a následne dobrého trávenia a imunity. Zdravá mikrobiota je základom zdravého menštruačného cyklu a konzumácia nakladanej zeleniny (alebo „pickles“) je odporúčaná najmä vo folikulárnej fáze, kedy je pravidelné vyprázdňovanie dôležité pre efektívne vylučovanie nadbytočného estrogénu z tela.
Prečo by teda nemala pickles chýbať ani v tvojej chladničke?
✵Obsahuje antioxidanty
Keďže zeleninu netreba variť, zachováva si maximálny obsah vitamínov a antioxidantov, ktoré posilnia tvoju imunitu a podporia kvalitu dozrievajúceho vajíčka počas folikulárnej fázy.
✵ Ráta sa do 5 porcií zeleniny
Doktori odporúčajú zjesť aspoň 5 porcií zeleniny denne a keďže na tvorbu pickles použiješ čerstvú zeleninu, stále sa ráta do tvojho denného príjmu! Jedna stredne veľká nakladaná uhorka predstavuje ¼ hrnčeka denného príjmu zeleniny (ženy by mali denne prijať aspoň 2 a pol hrnčeka).
✵Zmierňuje kŕče
Ak ťa trápia menštruačné kŕče, skôr než nabudúce pôjdeš po záchranu do lekárničky, skús cestou odbočiť do chladničky. Nálev z nakladanej zeleniny má vraj utišujúce účinky na svalové kŕče. Príčinou môže byť ocot v náleve, ale aj minerály, ktorých možno tvoje telo nemá dostatok a dáva ti to najavo kŕčmi.
✵Zaženie chuť na sladké
Keď máš chuť mlsať, ale nechceš do seba pchať jednoduché cukry a nezdravé veci (ale aj to je občas v poriadku, ak máš naozaj chuť!), možno ti pomôže práve pickles. Osobne chodím nakladané uhorky vyjedať vždy, keď viem, že mám chúťky z nervov alebo nudy. Tá osviežujúca kyslá chuť mi vždy pomôže uspokojiť chuťové poháriky, ktoré volajú po niečom výraznom.
Zdravotné benefity sa však netýkajú kupovanej nakladanej zeleniny. Kvôli dlhšiemu dátumu spotreby musela prejsť tepelnou sterilizáciou a tá znižuje vitamíny a telu prospešné baktérie na minimum. Preto je lepšie, ak si nakladanú zeleninu pripravíš doma. Už čoskoro sa môžeš tešiť na môj najobľúbenejší recept na pickles z červenej cibule, s ktorým sa s tebou veľmi rada podelím.
Želám ti zdravý a pohodový deň.
Zuzana