Chceš vyvážené raňajky? Skús frittatu!

Ráno sa takmer všetky ponáhľame do práce a máme plnú hlavu vecí, ktoré musíme cez deň stihnúť. Preto sa nám nechce strácať čas ešte aj prípravou raňajok. Veď komu by sa aj chcelo, keď môžeš zjesť cestou do práce croissant, proteínovú tyčinku alebo len hodiť do seba kávu.

Jedlo, ktoré má nevyvážený pomer bielkovín a sacharidov však vyšvihne tvoj krvný cukor do výšin a ten o pár hodín prudko klesne a ty začneš v práci pokukovať po niečom sladkom na zobnutie. A začína kolotoč chúťok, chvíľkového návalu energie a potom zas únavy, ktorá ťa bude nútiť zobnúť si niečo ďalšie.

Vyvážené raňajky sú preto naozaj prvým krokom k naštartovaniu metabolizmu a udržaniu stabilného krvného cukru. Keď tvoje telo nemusí hasiť vysoký cukor v krvi, má čas venovať sa naozaj dôležitým úlohám – napríklad tvorbe hormónov.

Frittata je moje najobľúbenejšie jedlo na ráno, pretože si ho môžem prichystať v nedeľu ráno, naporciovať a uskladniť vo vzduchotesnej nádobe v chladničke aj niekoľko dní (väčšinou 4). Je to v podstate taká luxusnejšia zapečená omeleta.

Ráno si ju buď ohrejem (to robievam najmä cez zimné obdobie, keď mi je prirodzene po zobudení zimšie a niečo teplé hneď ráno mi dobre padne) alebo si ju dám studenú s čerstvou zeleninou a kúskom pečiva (nezabudni na pečivo – to dodá celému jedlu sacharidy, ktoré sú tiež dôležité pre energiu).

ZAPOJ KREATIVITU – FRITTATU SI SPRAV PODĽA SVOJICH CHUTÍ

V mojom recepte som pridala aj fetu, ale môžeš ju vynechať.

Takisto nemusíš použiť rovnakú zeleninu ako ja. To je krása tohto receptu – akúkoľvek zeleninu práve doma máš, pravdepodobne nájdeš spôsob, ako ju do frittaty zakomponovať. Teraz na jar napríklad rada pridávam mladú žihľavu či špenát.

To je ďalší dôvod, prečo ju mám tak rada – používam do nej zvyšky zmrazenej zeleniny, takže mi pravidelne pomáha uvoľňovať miesto v mrazničke.

Ak si ju ešte neskúšala, daj jej šancu a uvidíš, ako sa ti bude ľahšie ráno pripravovať do práce. Je to síce maličkosť, ale rýchlo pripravené (zdravé) raňajky spravia veľmi veľa.

INGREDIENCIE

1 cibuľa
1/2 červenej papriky
2 strúčiky cesnaku
100g šampiňónov
100 g mäsa – slanina/šunka/grilovacie párky
100 g feta
3 vajíčka
125 ml kyslej smotany
100 g strúhaného syra
soľ, korenie

POSTUP:

  1. Všetku zeleninu nakrájaj na pásiky alebo plátky a osmaž na panvici.
  2. Pridaj aj ľubovoľný druh mäsa a trochu opeč spolu so zeleninou.
  3. V miske zmiešaj vajíčka so smotanou, soľou a koním.
  4. Zeleninovú zmes presuň do zapekacej misy a zalej vajíčkovou zmesou.
  5. Peč na 180°C aspoň 40 minút, kým nie je vrch pevný.
  6. Asi 5-8 minút pred koncom pečenia posyp syrom a nechaj zapiecť. Ja používam funckiu gril.
  7. Nechaj vychladnúť a buď podávaj, alebo rozdeľ na porcie a uskladni vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Frittatu môžeš kľudne aj zamraziť a v prípade potreby len šupnúť ohriať do mikrovlnky. V mrazničke ti vydrží aj niekoľko mesiacov.

Dobrú chuť a želám ti krásne rána.

Zuzana

Som autorkou Ťaháku k ženskej cykličnosti, ktorý si môžeš zdarma stiahnuť tu.>> Ukazujem ženám spôsob, ako v tejto hektickej dobe môžu maximálne podporiť svoje zdravie, mentálnu pohodu a duševnú vyrovnanosť vďaka cykličnosti priamo zo svojho domova a bez toho, aby kvôli tomu museli míňať čas alebo peniaze. O mojej ceste za zdravým ženským princípom si môžeš prečítať viac tu.>>