Cuketová lowcarb pizza

Prichádza to čarovné obdobie, keď len veľmi ťažko nachádzaš recepty s cuketou, ktoré si ešte nevyskúšala. Cuketa je fantastická zelenina plná vody a vlákniny a dá sa použiť v slaných i sladkých receptoch. My si z nej dnes pripravíme nízkosacharidovú verziu pizze.

Upozorňujem, že tento recept neponúkam ako alternatívu k tradičnej pizze. Neber ho ako recept na chudnutie. Jeho hlavnou prednosťou je, že ti po ňom nevystrelí krvný cukor prudko hore, ako to býva v prípade tradičnej pizze. To však neznamená, že tá klasická pizza do jedálnička nepatrí. Toto je skôr tip ako využiť prebytočnú cuketu originálnym spôsobom.

A nie, nejdem tvrdiť, že je na nerozoznanie od tej originálnej verzie. Lebo rozdiel spoznáš hneď. Predsa len je to z cukety, common people!

Cuketa nemá veľa kalórií a už vôbec nie bielkovín, preto ich treba doplniť formou toppingov, ak chceš cuketovú pizzu považovať za plnohodnotné hlavné jedlo. Bielkoviny ti doplní šunka, tofu, tempeh, tuniak, alebo vajíčko. Tuky máš už prirodzene v ceste, keďže doň pridávaš strúhaný syr.

Ak si chceš spraviť odľahčenú verziu bez mäsa, potom odporúčam bielkoviny doplniť dezertom v podobe polotučného tvarohu a čerstvého ovocia.

Nepodceňuj doplnenie bielkovín – ak ich v hlavnom jedle nemáš dostatok, očakávaj do 2 hodín hlad. Žena v reprodukčnom veku by ich mala s každým hlavným jedlom prijať aspoň 30g.

INGREDIENCIE

✤1 cuketa
✤100 g strúhaného syru
✤1 vajíčko
✤2 PL tekvicovej múky (ale nemusí byť, cesto drží aj bez nej)
✤pretlak
✤ korenie na pizzu
✤potraviny, ktoré dáš navrch (fantázii sa medze nekladú)

AKO NA TO

  1. Cuketu nastrúhaj najemno, trochu posoľ a nechaj 5 minút odležať, aby pustila vodu. Potom z nej prebytočnú vodu vytlač.
  2. Trúbu predhrej na 200°C.
  3. V miske zmiešaj cuketu, nastrúhaný syr, vajíčko a múku (ak si sa rozhodla ju použiť).
  4. Cesto vylej na plech vystlaný papierom na pečenie do tvaru pizze v tenkej vrstve.
  5. Peč 25 min.
  6. Potom cesto vyber z trúby, rozotri naň pretlak, posyp ho korením na pizzu a poukladaj naň toppingy podľa vlastného výberu.
  7. Peč ešte ďalších 10-15 min.
  8. Nechaj vychladnúť a vychutnávaj 🙂

Ak tento recept vyskúšaš a bude sa ti páčiť, poteší ma tvoj komentár tu dole pod článkom alebo jeho zdieľanie s tvojimi kamarátkami 😊

Nech ti tento letný pokrm chutí!

Zuzana

Som autorkou Ťaháku k ženskej cykličnosti, ktorý si môžeš zdarma stiahnuť tu.>> Ukazujem ženám spôsob, ako v tejto hektickej dobe môžu maximálne podporiť svoje zdravie, mentálnu pohodu a duševnú vyrovnanosť vďaka cykličnosti priamo zo svojho domova a bez toho, aby kvôli tomu museli míňať čas alebo peniaze. O mojej ceste za zdravým ženským princípom si môžeš prečítať viac tu.>>